NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Belső Biztonsági Alap (BBA)

Az EU Bizottság a 2021-2027 periódusban is biztosít forrásokat a Belső Biztonsági Alap (BBA), a Határigazgatás és Vízum Eszköz (HAVE), és a Menekültügyi és Migrációs Alap (MMA) keretében a rendőri együttműködés, a határvédelem és a migráció kezelésének a fejlesztése céljából.

A Belügyi Alapokat szabályozó, a Bizottság által elkészített jogszabálytervezetekről a tagállamok vitát folytatnak és a kompromisszumos javaslatok eredményeképpen, várhatóan 2020 első felében a rendelettervezetek jóváhagyásra kerülnek. Ezzel egyidőben a tagállamok megkezdik a következő időszak 7 évére a programjaik elkészítését is.

A belügyminisztérium az általa koordinált Belügyi Alapok vonatkozásában megkezdte az igények felmérését arra vonatkozóan, hogy jelzett időszakban milyen fejlesztéseket terveznek a hatálya alá tartozó szakterületek. Szükséges lesz majd kidolgozni a Fejlesztési Programokat, mely alapján a Belügyminisztérium majd elkészíti a Belügyi Alapokra vonatkozó Nemzeti Programját.  A szakpolitikai fejlesztések kidolgozására munkacsoportokban kerül sor, melynek tagjait a szakterületeket képviselő intézmények szakemberei alkotják.

Az első programindító szakmai konferenciára a Belügyminisztérium szervezésében 2019. november 8-án került sor, melyen munkatársaink is jelen voltak. 

Egyetemünk, egyetemi érdekeink  is képviselve vannak ezen munkacsoportokban.