NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Felvételi - általános információk

Üdvözöljük a Rendészettudományi Kar felvételi oldalán!

 

Szeretnénk tájékoztatni a felvételi eljárás néhány fontos információjáról.

A Kar képzéseire vonatkozó részletes felvételi tájékoztató a www.felvi.hu oldalon található meg, amely felület várhatóan december 21-én nyílik meg. Jelentkezni február 15-ig lehet.

A pontszámítás részletes szabályait a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet tartalmazza: https://njt.hu/jogszabaly/2012-423-20-22. A felvi.hu oldalon a pontszámító kalkulátor által kért valós, vagy várt adatok megadásával kiszámíthatja az Ön által megcélzott képzésre elért pontszámát. https://www.felvi.hu/felveteli/pontszamito.

A rendészeti képzések nappali munkarendjére azok a 18. életévüket betöltött, viszont a felvétel évében a 25. életévüket be nem töltött magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik rendelkeznek magyarországi állandó lakóhellyel és az Európai Unióban hivatalos nyelvek egyikéből vagy ukrán, szerb, beás, lovári, orosz, illetve kínai nyelvből államilag elismert, középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga bizonyítvánnyal vagy ezzel egyenértékű érettségi bizonyítvánnyal vagy okirattal. 

A nappali képzések többsége szigorú fizikai, egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz kötött. A vizsgálat negatív kimenetele jó tanulmányi eredmények elérése esetén sem teszi lehetővé a rendészeti képzésre történő felvételt. Az egyetemre történő biztos bejutás érdekében azt javasoljuk a jelentkezőknek, hogy ne csak egy helyre jelentkezzen, hanem érdeklődése szerint több képzést jelöljön meg, esetlegesen olyan képzéseket is, amelyekhez nem kapcsolódnak alkalmassági vizsgálatok. A választáshoz az NKE többi karának kínálata nyújthat segítséget, amelyek a közszolgálat számos területére adnak felkészítést. A levelező munkarendes képzések túlnyomó része a rendvédelmi szervek hivatásos állományában dolgozók számára vannak fenntartva. Itt szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az államilag támogatott bűnügyi nyomozó, büntetés-végrehajtási, határrendészeti, közrendvédelmi valamint tűzvédelmi és mentésirányítási szakirányokra csak hivatásos állományban dolgozók jelentkezhetnek a nappali munkarendre is! Néhány szakirány azonban civilek számára is elérhető (az önköltséges és támogatott biztonsági, önköltséges katasztrófavédelmi műveleti, iparbiztonsági, és tűzvédelmi és mentésirányítási).

Amennyiben eldöntötte, hogy mely képzésekre jelentkezik, keresse fel a www.felvi.hu oldalt, ahol az E-felvételi felületen tud elektronikusan jelentkezni. Felhívjuk figyelmét, hogy intézményünk esetében a jelentkezések szakirányokra történnek, így a szakirányokon eltérő felvételi ponthatárok várhatóak. Az előző évi felvételi ponthatárokat a https://www.felvi.hu/bin/content/vonal22a/ linken érheti el.

A jelentkezési sorrend kialakításakor azt tartsa szem előtt, hogy olyan jelentkezési hely kerüljön az első helyre, ahová legjobban szeretne bekerülni, és olyan az utolsó helyre, ahová szintén szeretne bekerülni, de a megjelöltek közül azt szeretné legkevésbé.

Figyelem! Kérjük figyelmesen tekintsék át ezen felület bal oldali menüsorában az Alapképzések részben található táblázatot, mely munkarendenként és szakirányonként tartalmazza a felvételi feltételeket. Azokra a képzésekre, melyek feltételeinek nem felel meg NE jelentkezzen, mert azt a jelentkezését törölnünk kell, így a felvételi esélyei csökkennek, hisz új képzés megjelölésére a jelentkezési határidő után nincs lehetősége.

A jelentkezéshez fel kell tölteni valamennyi, már rendelkezésre álló dokumentumot, amely a sikeres jelentkezéshez szükséges. Amennyiben valamilyen dokumentum a jelentkezési határidőig még nem áll rendelkezésre, akkor az legkésőbb 2023. július 12-ig pótolható!

Fontos tudni, hogy a hallgatói jogviszony létesítésének feltétele az eredeti igazolások, bizonyítványok, okiratok bemutatása a felsőoktatási intézménybe történő beiratkozáskor. Ha a felvételi eredményt befolyásoló valótlan adatszolgáltatás, visszaélés történik, akkor a felvételről szóló döntést a felsőoktatási intézmény vezetője megsemmisíti és az érintett jelentkező ellen büntetőjogi eljárás indítható.

A felvételi eljárásban a kötelezően csatolandó dokumentumok mellé a jelentkezéskor az NKE RTK által kért speciális dokumentumot is csatolnia kell, melyet letöltést követően kitöltve kell a www.felvi.hu oldalra a jelentkezéséhez csatolnia.

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy a felvett hallgatók tanulmányaik megkezdésekor alapfelkészítésen vesznek részt. Az alapfelkészítés augusztus második felében kezdődik, ezért nyaralást arra az időtartamra már ne tervezzenek.

A felvételi eljárással kapcsolatos kérdéseikkel Krizsai Veronikát kereshetik a 06-1/432-9169 elérhetőségen és a Krizsai.Veronika@uni-nke.hu e-mail címen.