NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Elfogással zárult az óév

Évek óta kiemelkedően jó viszonyt ápol karunk Rendészeti Kiképzési és Nevelési Intézete a Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrségének munkatársaival. Több közös képzés és gyakorlat igazolta ennek mindennapi értékét. Az azonos szakmai gondolkodású emberek, mindig megtalálják a közös hangot. A sok együttes képzés, gyakorlás ezúttal, egy szerencsés véletlennek köszönhetően meg is hozta gyümölcsét. 2020. december 30-án 13 óra 40 perckor a négyfős baráti társaság – Váradi Tamás r. százados, Erdős Ágnes r. őrnagy, Bánházi-Hanula Gabriella r. százados. és Bánházi György r. százados, leparkolt Budapest, VIII. kerület Baross utca sarkánál, hogy egy baráti ebéddel búcsúztassák a 2020-as évet. A gépkocsiból kiszállók azonban egy női segélykiáltó hangra és sikolyra figyeltek fel.

A hang irányába fordulva 100 méternyire meg is láttak több embert, akik hangosan kiabálnak és egy fiatal hölgy segítségért kiáltozik. Idézte fel a történteket Váradi Tamás százados a Készenléti Rendőrség Köztársasági Elnöki Őrség kiemelt biztonsági főtisztje. Azonnal odamentek és közeledve látták, hogy egy férfi egy másik fiatal férfival veszekszik, számon kérve rajta, hogy az ellopta a kiáltozó lány pénzét. A 20 év körüli, sötét felső ruházatot, csuklyát, maszkot és fekete parókát viselő fiatalember menekülni próbált, de több más járókelő is félkörbe fogta.

Az elkövető ennek hatására egy kapualj felé próbált kihátrálni a gyűrűből, de ott két kirakott tujasor közé szorult. Ekkor érkezett oda a közös ebédre összegyűlt rendőrtiszt csoport. Megkérdezték mi történt, egyúttal szolgálati igazolványukkal mutatták, hogy a Rendőrség hivatásos tagjai. Folytatta a történtek rekonstruálást Bánházi György r. százados karunk Rendvédelmi Tagozatának megbízott évfolyamparancsnoka.

Nincs könnyű helyzetben ilyenkor az intézkedő rendőr, előzetes információk híján. Ilyenkor a legfontosabb az események irányítása, biztosítása és a szükséges tények, adatok mielőbbi beszerzése. Tette az eddigiekhez Erdős Ágnes r. őrnagy, a Rendészeti Kiképzési és Nevelési Intézet mesteroktatója. Ennek megfelelően Bánházi-Hanula Gabriella r. századossal a sértett és a szemtanúk elmondásaiból kezdték tisztázni a körülményeket. A fiatal zokogó lány közölte velük, hogy a csuklyás férfi a bankautomatánál, a pénzkivétel pillanatában ellopta az ATM-ből a kiadott 90.000 forintját, amivel rögtön futásnak eredt…

A nyilvánvaló bűncselekményről értesítették a Központi Ügyeletet, majd folytatták a megkezdett intézkedést, információgyűjtést.

Eközben az elfogott elkövető heves idegállapotban, széles csapkodó mozdulatokkal szidott mindenkit, aki a fiatal lány segítségére sietett és őt bekerítette. Komolyabb ellenállása megelőzésére a rendőrtisztek férfi karjait lefogva, az ott lévő épületnek támasztották.

A kiérkező szolgálatos járőröknek átadva a további intézkedést, alapos ruházatátvizsgálás során több tasakban kábítószernek látszó anyagmaradványt is találtak az elkövetőnél.

Az elkövetővel szemben lopás és kábítószer birtoklása bűncselekmények miatt a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitánysága indított eljárást.   

Szöveg: Bánházi-Hanula Gabriella r. százados kiemelt főelőadó, ORFK Kommunikációs Szolgálat, Deák József

Illusztráció: BRFK


Címkék: hírek 2021 elfogás