Karunk téli érdekességei – XII. Csapatszolgálati gyakorlat terepen

Február második hetében Karunk közrendvédelmi és közlekedésrendészeti negyedéves tisztjelöltjei csapatszolgálati terepgyakorlaton vettek részt az ORFK Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ nagytétényi lőterének e célra kijelölt területén. Az eredetileg előző szemeszterre tervezett terepgyakorlatot, a vírushelyzet miatti távoktatás okán februárban, az egy hétig tartó jelenléti oktatással járó, úgynevezett tömbösített gyakorlati héten, a Közbiztonsági Tanszék szakmai napja keretében sikerült megtartani. Az eseménysort Gál Erika r. őrnagy, valamint Fekete Csaba r. dandártábornok, a Közbiztonsági Tanszék oktatói vezették-irányították. Ennek során a hallgatók tovább mélyíthették gyakorlati ismereteiket a kutatás, zárás csapatszolgálati taktikai eljárásaiból.

Rövid eligazítást követően előbb a zárással kapcsolatos feladatot hajtották végre a tisztjelöltek, egy szakaszt, azon belül pedig három rajt alkotva. Minden rajnak egy-egy terület lezárása volt a feladata. A többszöri ismétlés során minden jelenlévőnek volt alkalma megtapasztalni, milyen érzés egy raj, vagy akár szakasz élén parancsnokként utasítást adni. A felmerülő hibákat az oktatók folyamatosan korrigálták. Ezzel is segítve a tananyag helyes rögzülését a hallgatókban, a kommunikáció, vagy a gyakorlati végrehajtás egyéb kapcsolódó kérdéseiben.

A kutatás a szakaszparancsnok eligazításával kezdődött, ahol információkat kaptak a feladat részleteiről. A helyzetbeállítás szerint egy feltehetően emberölést elkövető személyt, valamint az általa menekülés közben hátrahagyott tárgyakat, tárgyi bizonyítási eszközöket kellett felkutatni a nagyobb, fákkal és bokrokkal benőtt, sűrű aljnövényzetű területen. Meghatározott szélességű sávban, előre kijelölt megindulási terepszakaszról indult a kutatás. Innen a terepet egysoros láncba fejlődve, majd felderítő-kutató csoportban fésülték át a hallgatók. A hallgatók méterről méterre haladva keresték a személyt. Bár őt nem találták meg, de hátrahagyott tárgyait sikerült.

A terepgyakorlatot a zord téli idő ellenére a hallgatók jókedvvel, lelkiismeretesen végezték. Így a csapatszolgálati ismereteik bővítésén túl kiváló alkalmuk volt a közösségépítésre is. Összegzésében Gál Erika őrnagy asszony a végrehajtást jóra értékelte. Kiemelte, hogy a rendkívüli hideg ellenére a tisztjelölti csoport feladatait lelkesen, fegyelmezetten, az elméleti ismereteket kiválóan alkalmazva teljesítette.

A zárással kapcsolatos eseménysort a helyszínen megtekintő Major Róbert r. ezredes, tanszékvezető a látottakkal összefüggésben hangsúlyozta, hogy a tanszék a mostani távoktatási körülmények között is minden lehetőséget megragad a szakirányos tisztjelöltek gyakorlati oktatására, ezzel is elősegítve felkészítésüket a parancsnoki feladatok ellátására.

Szöveg: Vendég Ábel, Gál Erika, Deák József

Fotó: Gál Erika