NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Büntetőeljárási törvény a gyakorlatban

A Szent György Szakkollégium Büntető-eljárásjogi Szakmai Műhelyének szervezésében zajlott nemrégiben az „Út az igazsághoz – büntetőeljárási törvény a gyakorlatban” című online konferencia. Ugyanis a törvény alkalmazása során már sok hasznos tapasztalat felhalmozódott, így érdemes mindezt – a hallgatók okulására fejlődésére – részletesebben megvizsgálni. A tudományos tanácskozás témáját elővezető és annak az irányvonalát is meghatározó nyitóelőadást Fantoly Zsanett, a Büntető-eljárásjogi Tanszék, és egyben a szakkollégium Büntető-eljárásjogi Szakmai Műhelyének vezetője tartotta: „A büntetőeljárási törvény elmúlt éveinek joggyakorlati tapasztalatai” címmel. Őt Petőfi Attila r. vezérőrnagy főtanácsadó, főkapitányi biztos, szintén igen érdekfeszítő előadása követte, az „Élet elleni bűncselekmények” címmel. Ennek keretében az előadó vezetésével egyes nyomozások/nyomozási cselekmények kriminalisztikai rejtelmeibe pillanthattak be a résztvevők. A továbbiakban a törvény bírósági alkalmazásának különlegességeiről szólt Horgos Lívia a Büntető-eljárásjogi Tanszék tanára a „Büntető-eljárásjog a gyakorlatban, egy jogeset tükrében” című előadásával. Majd tanszéki kollégája, Budaházi Árpád r. őrnagy „Az agyi alapú hazugságvizsgálat és a gondolatrendőrség problematikája”, szintén nagyon izgalmas előadása következett.

A virtuális találkozás záró előadója – a szakkollégium egyik igen kiváló hallgatói tagja – Üres-Farkad Fatime r. tisztjelölt volt, aki „Hatékony-e a hatékony védelem?” címmel tartotta meg szépen felépített, ötletes előadását.

Az online tanácskozást Frigyer László r. őrnagy a szakkollégium igazgatója és egyben a konferencia levezető elnöke tartotta. Kiemelve, hogy ez a rendezvény is jól illeszkedik a szakkollégiumi hallgatók bűnügyi és kriminalisztikai ismereteinek bővítését, szélesítését célul kitűző programsorozatba. Megköszönve az előadók és a hallgatóság részvételét, érdeklődő kérdéseit a szervezésben részt vevő hallgatók tevékenységét, közülük külön kiemelte Szekér Anna r. tisztjelölt hallgatói igazgató munkáját.

Szöveg: Frigyer László, Deák József

Fotó: Szent György Szakkollégium