NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Csapatszolgálati vezetői gyakorlat a déli határszakaszon

Május végén karunk rendészeti vezető mesterképzés, csapatszolgálati specializáció szakos hallgatói, a pandémiás helyzet mérséklődésével, személyesen is részt vehettek Magyarország déli határszakasza rendészeti feladatainak megismerésében. Először a Készenléti Rendőrség Kelet-Magyarországi Határrendészeti Igazgatóság Határvadász Bevetési Főosztály IV. Határvadász Bevetési Osztály XXV. és XXVI. (Szeged), impozáns, korszerű létesítményében pillanthattak be a résztvevők a határőrizeti feladatok struktúrájába. A továbbiakban a 2015-ben, csapatszolgálati tömegkezelés szempontjából ikonikus Röszke Horgos (Röszke II.) határátkelőhelyet keresték fel. A jelenleg nem működő átkelőn nincs személy- vagy gépjárműforgalom, ezért fegyveres biztonsági őrök vigyázzák. A helyi várakozások szerint azonban, hamarosan, főképp turisztikai indíttatás okán, újra megnyitják majd az átkelőt. A hallgatók megismerkedhettek a röszkei tranzit zóna objektum különleges jogi helyzetével, korábbi szerepével, a konténeregyüttesben létrehozott irodákkal, az ideiglenes biztonsági határzár kerítésével és az azzal kapcsolatos technikai rendszerek sokaságával, működésével. A mórahalmi Command Center központjából, megtekinthették a déli határon húzódó több, mint 160 kamera képének monitorozását. Bemutatták nekik az illegális határátlépéssel kapcsolatos legújabb, leggyakoribb elkövetési módszereket.

A Közbiztonsági Tanszék, illetve Gál Erika r. őrnagy szervezésében megvalósult program sikerességét garantálták, a határőrizetben résztvevő Szarka Sándor r. alezredes, Virágné Nagy Angelika r. alezredes, Meleg Zsolt r. őrnagy, továbbá az egyetem mesterszakos hallgatója Farkas Csaba r. alezredes által tartott előadások, amelyekért ezúton is köszönetüket fejezik ki az egyetem és a hallgatók.

Major Róbert r. ezredes, a Közbiztonsági Tanszék vezetője a tanulmányút megvalósulását támogatta, hiszen a rendészeti vezető mesterképzés hallgatói számára is kiemelkedően fontos, hogy a jelentős csapatszolgálati eseményeket, illetve a mindennapi feladatvégrehajtást autentikus helyszínen ismerhessék meg.

Szöveg: Sziráczki Levente, Gál Erika, Deák József

Kép: Szirácki Levente