NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Zajlik az alapfelkészítés intenzív szakasza: a kezdetek

Augusztus 23-án indult a Rendészettudományi Karon a felvett 189 hallgató számára az alapfelkészítés intenzív szakasza. Csak egyikük nem kezdte meg, a fokozott pszichikai és fizikai megterheléssel járó hathetes programot…

Rögtön az elején, a tisztjelölt hallgatók „angyalbőrt” öltöttek; megkapták egyenruháikat és már abban ismerkedtek a rájuk váró nehézségekkel. Az első nap végén, a szakirányuk szerinti rendvédelmi szervvel ösztöndíjszerződést kötöttek. Hatvannégyen a Rendőrséggel (6 szakirányon), 50-en a Nemzet Adó és Vámhivatallal (2 szakirányon), 14-en a Katasztrófavédelemmel (2 szakirányon) és 12-en az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósággal.

A Büntetés Végrehajtás hat tiszthelyettese mellett, idén első alkalommal a Rendőrség 46 tiszthelyettese (3 szakirányon) is részt vesz az alapfelkészítés intenzív szakaszában. Az első hét a tisztjelöltek számára a legnehezebb, hiszen korábbi szabad életükhöz képest immár egy szoros napirend szerint kell élniük. Felsőbb éves parancsnokok irányításával ismerkednek a rendvédelmi hivatás alapjaival. Fizikai felkészítésük fokozatos, a pozitív megerősítésre törekszünk. A hivatásos (tiszthelyettes) hallgatók jó példával járnak elől és segítik a tisztjelölteket, számukra nem ismeretlen a légkör (korában ők is így kezdték, majd rendészeti végzettséget szereztek és szolgáltak testületükben).

Az első héten a kötelező tűz és balesetvédelmi oktatás, tantárgyfelvétel után elsősegélynyújtással, a szolgálati lőfegyverekkel, rendészeti testneveléssel, alaki fogásokkal ismerkedtek a fiatalok. Vasárnap oldottabb csapatépítő tevékenységekkel zárták a hetet.

Az első héten tízen döntöttek úgy, hogy elhagyva, a vélhetően éveken át érlelt feltett szándékukat, és az ezt nyitó képzés intenzív szakaszát, inkább az élet más területén, valószínű másfajta nehézségekkel próbálják ki magukat…

Szöveg: Cserhalmi Pál r. őrnagy évfolyamparancsnok, Deák József r. alezredes

Fotó: Bodó Pál