Tovább öregbítve az NKE, egyetemek közti kimagasló véradási hírét, az idén 140 éves BRFK fennállására mintegy 140 egységnyi vért adtak hallgatóink

Hallgatói Önkormányzatunk és az Országos Vérellátó Szolgálat közös szervezésű, őszi első véradása a Budapesti Rendőr-főkapitányság e jeles évfordulója jegyében zajlott, tovább öregbítve az NKE, többi egyetemhez képest kimagasló véradási hajlandóságát.

Hallgatóink így is tisztelegtek a Budapesti Rendőr főkapitányság létrejöttének 140. évfordulója előtt. Karunkon és elődintézményében, a Rendőrtiszti Főiskolán már több évtizedre visszanyúló hagyományként, rendszeresen szerveződik véradás a vérre, vérkészítményre szoruló betegek megsegítésére. Az évek során kialakult gyakorlat szerint az intézményben, évente négy alkalommal van lehetőségük a hallgatóknak és oktatóiknak, parancsnokaiknak véradásra. Az őszi félévben szeptember vagy októberben, illetve decemberben, tavasszal pedig februárban és májusban. E véradások alkalmával átlagosan mintegy 150–170 egységnyi vér gyűlik össze. Sajnos az utóbbi két évben a COVID okozta pandémia miatt nem lehetett e véradásokat a szokásos rendben megtartani. A hallgatók által adott vért, 2-3 napon belül közvetlenül a Budapesti kórházak rászorulóinak kezelésére, műtétjéhez használják fel. Egyetemünk kimagasló számú adakozóval büszkélkedhet a többi egyetemhez képest..

Szöveg: Ferenczi Tamás, Deák József

Fotó: Bodó Pál