Csapatszolgálati gyakorlat: kutatás - zárás

Karunk Közbiztonsági Tanszékének oktatói Gál Erika r. őrnagy és Hajnal Kornél r. alezredes gyakorlati foglalkozást, szerveztek a IV. éves szakirányos végzős hallgatóknak, hogy azok elméleti tudásukat, gyakorlati bevetéseken is alkalmazni tudják. A Campus falai között elméleti ismeretekkel felvértezett hallgatókat és oktatóikat, a nagytétényi terepen az októberi hűvös reggelt követően az időjárás is kegyeibe fogadta; napsütéses friss levegővel környezettel várva a kis csapatot. Az aznapi forgatókönyv ismertetése után megkezdődött a hallgatók foglalkozása. Az oktatók a kutatás és a zárás témakörét elméleti szinten átismételve ismertették, mit kell majd a gyakorlatban végrehajtani a tisztjelölteknek. A műfaj új volt a szakaszparancsnoknak, hiszen érthető, egyértelmű, és jól átgondolt parancsokat kellett kiadniuk, akikkel az évek során eddig egy padban, ültek. Ekkor még a rajba beosztott rendőrök „csak lelkes szurkolók” voltak nem tudva, hogy a gyakorlati órán forgószínpad-szerűen mindannyian, a vezénylő parancsnok szerepkörébe kerülnek. A helyszín adottságainak köszönhetően mindenkinek lehetősége adódott a nyílt, füves, valamint fás, bokros helyek, különleges terepviszonyai közepette „éles” helyzetben kipróbálni a parancsnoki feladatokat.
A hallgatók így a gyakorlati feladatok során megtapasztalhatták a rajparancsnoki, illetve szakaszparancsnoki tevékenységet. A kezdeti nehézségeket követően nagy figyelmet fordítottak a parancsnoki utasítások pontos és szakszerű kiadására. Komplex feladatként a napot mintegy megkoronázva kutatás során előre kijelölt erdőrészben különböző tárgyakat kellett megtalálniuk. Ebben a tanulási folyamatban saját bőrükön érzékelték milyen fontos a csapat egységben, minden részletre kiterjedő munkája, koncentráltsága.

A nap végére elmondhattuk, hogy ennek az évfolyamnak a járványügyi helyzet miatt nehezebb volt a státusza, mint az előző évfolyamoknak. „Első bálozók” voltak, hiszen egy év on-line oktatás miatt elmaradtak, vagy a digitális térbe szorultak a személyes találkozások, gyakorlati képzések.

Összességében a tisztjelöltek jelesre vizsgáztak a feladataik végrehajtása során; beosztottként, parancsnokként egyaránt. Maximális fegyelmet tanúsítottak a gyakorlati képzés teljes időszaka alatt. Saját bőrükön megtapasztalhatták, valójában milyen nehéz érthetően, mindenki számára világos, egyértelmű utasításokat kiadni úgy, hogy azt a végrehajtók is úgy értelmezzék, mint az alegységet vezető parancsnok.

Gál Erika r. őrnagy a gyakorlat végén azt kérte, kívánta, a foglalkozás résztvevőitől;”Az itt tapasztaltakat őrizzék meg, vigyék magukkal, hogy amikor hasonló szituációkba kerülnek és csak saját magukra számíthatnak, akkor tudják mi a helyes és szakszerű vezetői döntés.

Major Róbert r. ezredes tanszékvezető a képzést követően elmondta, a jövőben is fokozottan figyelni kell arra, hogy a gyakorlati képzések prioritást élvezzenek, mert a jövő rendőrtisztjeinek az itt megtanult mechanizmusok fognak elsősorban beépülni a mindennapi munkafolyamataikba és ebből tudnak majd építkezni.

Szöveg: Hajnal Kornél, Kamrás Gábor László, Deák József

Fotó: Hajnal Kornél