NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Hallgatói látogatás Rákosmentén, a Kerületi Rendőrkaptányságon

A Fachet Gergő által oktatott, három tárgy hallgatói a kötelező tanóráik után, szabadidejükben, önkéntes alapon látogatást tettek a XVII. Kerületi Rendőrkapitányságon.

„Az Európai elfogatóparancs és átadási eljárás”, a „Gyűlölet-bűncselekmények: bűnüldözés és bűnmegelőzés az Európai Unióban”, illetve a „Szabálysértési jog” tárgyakra különböző szakirányok rendőr tisztjelöltjei jelentkeztek, ezért a kapitánysággal történt előzetes egyeztetések alapján a bűnügyi-, igazgatásrendészeti-, és rendészeti osztályvezetők egyaránt felkészülten és izgalmas témákkal vártak minket.
Megérkezésünk után a rendőrkapitány – Horváth Lajos r. ezredes – fogadta csoportunkat és bemutatta kollégáit, illetve felvázolta a délután programját. Céljuk az interaktív foglalkozások létrehozása volt, hogy azokon a bennünk felmerült kérdéseket legyen lehetőségünk feltenni és a válaszokat meghallgatni, így kisebb csoportokra tagozódva, forgószínpad-szerűen kezdődött a foglalkozás. Elsőként a térfigyelő kamerák működését tekinthettük meg, ahol érdekes információt osztott meg velünk Szabó Noémi r. törzszászlós térfigyelő-parancsnok. A térfigyelő kamerák hasznossága szorosan kapcsolódik a közrendvédelmi szakterülethez, így a következő állomáson Bihami Jenő r. alezredes, rendészeti osztályvezető a kerület járőrszolgálatáról és a közbiztonság fenntartásáról beszélt részletesen. A rendőrségen belüli szervező és az állomány ellátását kiszolgáló osztály tevékenységéről Bacskó Dorottya r. őrnagy hivatalvezető tájékoztatott. Istók Gergely r. alezredes, bűnügyi osztályvezető a körözési listákról, a nemzetközi és európai elfogatóparancsról és az általános bűnüldözési kihívásokról, érdekességekről és feladatokról tartott ismertetőt, valamint a nyomozás rejtelmeibe vezetett minket és az európai államok bűnügyi együttműködésére, illetve annak fontosságára hívta fel figyelmünket. A Szabálysértési jog tantárgy jelenlévő hallgatói, illetve az igazgatásrendészeti szakirány tisztjelöltjei érdeklődve várták Éles Szilvia r.ezredes a körözési nyilvántartás rejtelmeibe vezető előadását, illetve a szabálysértési eljárás gyakorlati kérdéseire mutatott rá. A kapitánysági helyszínek körbejárta után megismerkedtünk Horváth Lajos r. ezredes kapitányi munkájával, valamint szolgálati életútjával, amely nagyon motiváló volt számunkra. Érdekességképpen megtekinthettük a Rendőrkapitányság előállító helyiségét, ahová a hallgatók örömmel mentek be, de még nagyobb örömmel jöttek ki…

Úgy gondoljuk, hogy ez egy nagyszerű szakmai „kirándulás” volt, amelyből sok tanulságot levonhattunk. Egy-egy ilyen tanulmányi délután sokat jelent számunkra, kitartásra és szorgalomra ösztönöz minket, hogy igenis van miért küzdenünk és tanulnunk! Nem mellesleg kiszakít minket a szürke hétköznapokból. Leendő kollegáink is sok év munkájának köszönhetően tartanak ott, ahol éppen vannak…

Még egyszer szeretnénk megköszönni a lehetősége Fachet Gergő oktatónak és a XVII. Kerületi Rendőrkapitányságnak a segítőkészséget és a szíves fogadtatást!

Szöveg: Nagy Natália, Király Hajnalka, Kazi Bence, Deák József

Fotó: Nagy Natália, Király Hajnalka, Kazi Bence