NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

A KFKI fegyveres biztonsági őreinek gyakorlata hallgatóink meglepetéseivel

Biztonsági szakirányos hallgatóink közreműködésével sikeresen teljesítették éves kötelező fizikai védelmi gyakorlatukat a Központi Fizikai Kutató Intézet fegyveres biztonsági őrei.

A helyzetbeállítás szerint személygépkocsi törte át a sorompót, és négy fegyveres „terrorista" hatolt be a KFKI területére, felrobbantani az atomreaktort. A nukleáris energiaforrás védelmét ellátó éber őrség gyorsreagálású felszámoló csoportja azonban rövid időn belül körbekerítette a támadókat, azaz a „terroristákat” élethűen alakító, hallgatóinkat. Egyikük azonban kitört a gyűrűből meglepve a felszámolókat, majd fedezékeket keresve próbált elszökni az őrség elől. Végül egy bokorban összezsugorodva találtak rá, majd kezét hátra bilincselve visszakísérték társaihoz, Major Marcell, Gulyás Róbert és Surák Máté harmadéves hallgatókhoz. A „szökevény” azonban további meglepetést tartogatott; amikor földre fektetve eltávolították arcmaszkját, kiderült, hogy egy keménykötésű lánnyal, Keczán Lucával van dolguk a biztonsági őröknek… A másodéves biztonsági szakirány szakaszparancsnoka, a Tonfa csoport tagjaként rég óta hozzászokott a kemény bánásmódhoz és mosolyogva nyugtázta, az őrök megdöbbent arcát. Szigeti Lajos a KFKI biztonsági vezetője, a Magyarországi Fegyveres Biztonsági Őrök Szakmai Egyesületének elnöke, a gyakorlat egyik irányítója hangsúlyozta, hogy a biztonsági mesterképzés végzős hallgatójaként, a tudományos diákköri dolgozatában is hasznosítani fogja a végrehajtott művelet tapasztalatait. A sikeres akcióban figyelőként részt vettek az Atomenergia Hivatal, az ORFK és a kerületi rendőrkapitányság képviselői.

Hallgatóinkat az ügyes közreműködésre Lippai Zsolt r. alezredes, készítette fel kiválóan, ezzel jelentősen hozzájárulva a gyakorlat eredményéhez, állapította meg Kovács Sándor r.ezredes.

Szöveg: Kovács Sándor, Deák József

Fotó: Kovács Sándor