NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR

Légirendészet a gyakorlatban

A légirendészetet elméleti tananyagának elsajátítása során hallgatóink a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatával kiépített kiváló együttműködés keretében megismerkedhettek a napi munkavégzés gyakorlatával is. Az elmúlt évi, a COVID-19 járvány miatt elmaradt látogatás pótlására a Közbiztonsági Tanszék ezúttal – a hallgatók egyetértésével – tanórán kívüli elfoglaltság keretében látott lehetőséget. A másodéves nappali munkarendű közlekedésrendészeti rendőr szakirány hallgatói Fekete Csaba r. dandártábornok és Felföldi Péter vezetésével vettek részt a Légirendészeti Szolgálat objektumában a gyakorlati napon. 

A hallgatókat Botta András r. ezredes, a Légirendészeti Szolgálat parancsnoka és Balogh Miklósné r. százados köszöntötte. Az egyetem oktatói és hallgatói két, egyenként egy órás előadást hallgathattak meg a Szolgálat felépítéséről és feladatrendszeréről, valamint a napjainkban nagyon aktuálissá váló, és a feladatvégrehajtást nagyban megkönnyítő pilóta nélküli légijárművek alkalmazásának gyakorlatáról. A látogatás során a pilóta nélküli eszközök és a hagyományos forgószárnyas flotta gyakorlati megtekintésére is lehetőség nyílt. Mindkét járműtípusnál kiemelték a pilóták és a szerelő kollégák az erősségeket és a legújabb fejlesztéseket. Ezek segítségével többek között már nagyfelbontású, zoomolható hőkamerás képek, földfelszínen haladó járművek sebességadatainak detektálása, valamint műholdkép-élőkép kompozit videók is készülhetnek. Ezekkel így a kezelők valós időben azonosíthatják, dokumentálhatják személyek és járművek mozgását térképi adatokkal együtt, a felszíni egységek munkáját még nagyobb mértékben gyorsítva. E képességek ilyen irányú bővülése nem csak a bűnfelderítés szempontjából fontos, de például egy eltűnt személy felkutatásánál élet-halál kérdése is lehet.

A hangárban a hallgatók megtekinthették a forgószárnyas flotta karbantartási feladatait is, amelynek infrastruktúrájában szintén jelentős fejlesztések történtek az elmúlt másfél évben. Az egésznapos látogatás hagyományosan remek hangulatban és a Szolgálat munkatársainak nagyon kedves vendéglátása keretében telt.

Szöveg: Felföldi Péter, Deák József

Fotó: Felföldi Péter